[[Indholdsfortegnelse]]
 

Køb af kamera

Ca. 1124 ord.

Jeg har i starten af 2001 købt et Nikon Coolpix 800 (NC800). Købet blev gjort efter nøje overvejelser. Efter købet har det vist sig, at andre overvejelser var vigtige. Her vil jeg ridse op, hvad jeg vil betragte som væsentligt for et kamera samt hvad der ikke er væsentligt.

Væsentligt

 • Repeat

  En gylden regel siger, at hvis man tager flere billeder af det samme motiv, så er det altid er det sidste billede, der er det bedste. Af dette kan man udlede at jo flere billeder man tager af det samme motiv, desto bedre bliver de. Reglen gælder uden tvivl for mig: Jeg har taget utroligt mange billeder, hvor en eller flere personer har lukkede øjne eller på anden måde ser mindre begavede ud i netop det sekund. Derfor er det utroligt vigtigt for mig, at jeg kan tage mange billeder inden for kort tid. NC800 kan tage 15 billeder i løbet af 15 sekunder, og det er som regel nok til, at et af billederne bliver gode.

 • Reaktionstid

  Nogle gange eksisterer et motiv i meget få sekunder. Her er det rart, at kameraet tager billedet med det samme og ikke skal bruge flere sekunder på at at gøre sig klar til at tage billedet. NC800 opfylder ikke dette krav. Fra slukket til 1. billede går 7 sekunder. Fra tændt til 1. billede går 3 sekunder. Det kan lyde som kort tid, men det dur ikke når det billede man ønsker var billedet for 2 sekunder siden (Tænk på en racerbil, der kører forbi). Kameraet skal tage billedet inden for 0.1 sekund fra der trykkes på udløseren.

 • Følsomhed over for rystelser

  Der er meget stor forskel på, hvor stille man skal holde et kamera for at det tager gode billeder. NC800 skal du holde utroligt stille, mens Ricoh RDC-5300 ikke behøver at blive holdt nær så stille. Angiveligt skulle en bedre optik gøre problemet mindre, idet det kan fange mere lys ind, så lukketiden kan blive kortere. Jeg har endnu ikke fundet ud af, hvordan man ser et kameras rystefølsomhed på et specifikationsark. Det burde være muligt at lave en ret præcis måling af rystefølsomheden - f.eks. ved at tage et billede af en roterende propel i samme belysning.

  Som alternativ til at holde et kameraet stille kan man ofte bruge mere lys. Det er bare sjældent at jeg har ekstra lys med.

 • Strøm

  Uden strøm ingen billeder. Og digitalkameraer sluger meget strøm. På en fotosession tømmer jeg ca. 1 hold batterier. Derfor er jeg godt tilfreds med at NC800 benytter standard AA-batterier. Hvis kameraet benyttede et specielt batteri, så ville jeg uden tvivl have købt et ekstra batteri.

 • Opløsning

  Opløsning skal bare være i orden. En opløsning på 2 Mpixel ser ud til at give acceptable billeder.

Mindre væsentligt

 • Optisk søger

  Med den optiske søger kan man i teorien slukke for LCD-skærmen (og derved spare strøm). I praksis har jeg dog erfaret, at billedet i den optiske søger kan være endog meget anderledes end det optagne billede. Hvorimod billedet på LCD-skærmen i langt højere grad svarer til det optagne billede. For NC800 er det specielt udtalt ved foto taget på nært hold.

 • Lagringsmedie

  Hvilket lagringsmedie kameraet benytter er ikke væsentligt. Men nogle relaterede ting er:

  • Kapacitet

   Det er vigtigt ikke at skulle skifte "film" hele tiden. En film på under 300 billeder vil jeg således ikke længere finde acceptabel (husk på, at jeg tager 15 billeder af det samme motiv fra den samme vinkel).

  • Overførselstid

   Det må ikke tage en evighed at tømme "filmen". Meget mere end et par minutter vil ikke være acceptabelt. Derfor er f.eks. seriel-forbindelse udelukket. Muligheder idag er Compact Flash (hvor man flytter kortet til sin kortlæser), FireWire og USB2.

   Compact Flash har den klare fordel at det er en industriel standard, hvor man kan få en fornuftig mængde plads til en rimelig pris. Compact Flash benyttes til andet en kameraer og kan derfor laves billigt. Dermed opfyldes kravet om kapacitet på 300 billeder nemt.

 • Blitz

  Min blitz i NC800 er utroligt god. Det giver knaldgode blitz-billeder. Men blitzbilleder er bare ikke gode i forhold til ikke-blitz-billeder. Ofte minder blitzbilleder om kiksede feriefotos.

  Et andet problem er at blitz bruger meget strøm. Det betyder i praksis, at man ikke kan tage billeder hurtigt efter hinanden.

 • Røde øjne

  Under blitz hører også problemet med røde øjne. Skal man bruge blitz, så vil rød øjne-reduktion være en praktisk ting. Det kan dog løses med retouchering af billederne bagefter.

 • Linsebeskyttelse

  En rar ting ville være automatisk linsebeskyttelse. NC800 har en manuel linsebeskyttelse, som man skal passe på ikke at smide væk. Det havde været smartere, at der gik en låge for linsen.

 • Tidsindstillet repeat

  Tidsindstilling findes på alle elektroniske kameraer. Men som tidligere nævnt så bliver billederne bedre, hvis man tager mange af det samme motiv. Derfor ville det være rart, hvis man kunne sætte kameraet til at knipse løs på repeat efter tidsindstilling.

 • Kraftigere optisk zoom

  Et kamera uden zoom er fint nok til de fleste billeder. Normalt vil man bare kunne gå tættere på eller længere væk. Men der er tilfælde, hvor zoom er en klar fordel. Det gælder specielt, hvis det er umuligt at gå tættere på/længere væk. De 2.5x zoom rækker ikke særligt langt i den sammenhæng.

 • Forsikring

  Der skal ikke meget til at få et kamera til at gå itu, hvis man har sit kamera med på udsatte steder (og det har man jo, for det er normalt på udsatte steder, at de gode billeder er). Derfor vil en totalidiotforsikring (= hvis du selv taber kameraet i WC'et så dækker forsikring) være en fordel.

Pjat

 • Digitalt zoom

  Digitalt zoom er ubrugeligt. Det eneste digitalt zoom gør er at beskære billedet og vise pixlerne større. Det er altså noget, som man ligesågodt kunne gøre efter billedet er taget.

 • Hvid-indstilling

  NC800 har en avanceret facilitet så man kan justere hvid-indstillingen. Man kan altså tage et billede i rødt lys, men alligevel få billedet til at se ud som om det er optaget i hvidt lys. Det er en facilitet, som jeg aldrig har haft succes med at bruge. Til gengæld har den ødelagt en del billeder.

 • Autodetect det mindst rystede af 8 billeder

  Man kan med NC800 tage 8 billeder og lade kameraet afgøre, hvilket af disse 8 der er det mindst rystede og så blot lade den gemme det mindst rystede. Men for det første kan kameraet ikke altid gætte rigtigt, og for det andet kan et af de 7 rystede billeder være det bedste - set ud fra en indholdsmæssig betragning. Dette er langt nemmere at afgøre, når man sorterer billeder på PC'en. Altså endnu en funktion der i praksis er ubrugelig.


Sidst ændret Mon Jan 20 21:56:52 2003