[[Indholdsfortegnelse]]
 

Softwarepatenter og patentadministrationen.

Ca. 602 ord.

Hvis softwarepatenter bliver udbredte i Europa, kan vi så forvente os amerikanske tilstande, hvor alt kan (og bliver) patenteret?

Af Ole Tange

I USA kan man patentere hvadsomhelst. Der sågar patent på, hvordan man putter i golf. Man må sige at patentadministrationen i USA har spillet fallit og nu nærmest er et gummistempel til udstedelse af patenter. Hvorvidt patentet rent faktisk er gyldigt, bliver afgjort i en retssal.

I Danmark har vi ikke tradition for at sagsøge hinanden hvadsomhelst, men forventer at dokumenter udstedt af det offentlige har en vis kvalitet.

For at få udstedt et patent skal opfindelsen opfylde flere krav. To af disse er: Opfindelsen skal være ny og opfindelsen skal have opfinderhøjde.

I Danmark forventer vi derfor, at den udstedende myndighed sørger for at allerede offentliggjorte teknologier ikke bliver patenterede ligesom vi forventer at der skal være tale om et spring i teknologisk udvikling.

Hvor det er nogenlunde nemt at finde ud af, hvorvidt et lægemiddel er nyt - der er ikke så mange spillere på banen og de publicerer i få fora - så er det væsentligt sværere med software. Software kan, i modsætning til medicin, udvikles på en uge i et kollegieværelse.

Heldigvis kommer Internettet lidt til hjælp, idet enten selve softwaren eller en beskrivelse af den ofte er tilgængelig her. Så patentmyndighederne behøver blot at læse alt, hvad der er på Internettet, for at kunne afgøre om en opfindelse er ny. Det er naturligvis en umulig opgave, og der er da også steder på Internettet, hvor den nye software er mere koncentreret.

Et af stederne hedder www.sourceforge.net. Her er samlet knapt 10000 softwareprojekter og der udkommer ca. 350 nye versioner af programmer hver uge. Blot at gennem se disse ændringer for at se, om der sammen med det eksisterende er opstået noget med opfinderhøjde er umuligt for een person. Hvis det bliver spredt over flere personer, risikerer man at miste overblikket, idet et softwarepatent måske netop er kombinationen af 2 vidt forskellige projekter. Hertil kommer, at Sourceforge på ingen måde er det eneste sted, hvor ny software bliver distibueret fra.

Med andre ord: Det vil i praksis være umuligt at se, om en softwareopfindelse er ny.

Opfinderhøjden er heller ikke altid lige nem at afgøre. Der skal være tale om noget, som ikke er indlysende for en fagmand på området.

Lad os tage RSA og XOR som eksempeler. RSA er en kompleks krypteringsalgoritme, der måske har opfinderhøjde. XOR er derimod en simpel operation - nogenlunde på niveau med at skifte fortegn - og har dermed på ingen måde opfinderhøjde.

Alligevel er begge blevet patenterede.

Grunden er simpel: Det er let at forklare simple ting, så de fremstår komplekse. Jeg betragter mig selv som ganske habil EDB-fagmand, og jeg må tilstå, at da jeg læste XOR-patentet, virkede det som en ret avanceret opfindelse med XOR som blot en lille del af patentet. Hvis du aldrig har læst et patent før, vil jeg anbefale at du prøver at se på [1] og [2]. Prøv også at se, om du kan gennemskue, at [1] blot er XOR.

XOR-patentet er simpelthen blevet fyldt op med en masse tekniske fakta, så det fremstår som en revolutionerende opfindelse.

Derved får patentmydighederne ikke en chance for at lave en reel vurdering af opfinderhøjden.

Da patentmyndighederne ikke har mulighed for at vurdere om en opfindelse er ny og heller ikke får en chance for at lave en reel vurdering af opfinderhøjden, er en situation som i USA uundgåelig.

[1] XOR-patentet: http://www.patents.ibm.com/details?&pn=US04070710__&s_clms=1
[2] RSA-patentet: http://www.patents.ibm.com/details?&pn=US04405829__&s_clms=1


Sidst ændret Sun Apr 21 17:37:24 2002